Epäilyjä, toiveita ja valinnanvapautta

22.5.2017 klo 14.13 

Vaasan yliopiston tutkimuksen mukaan kansalaisilla on edelleen epäilyjä piilokorruptiosta, mm. suhteiden epäasiallisesta käyttämisestä. Kyllähän siitä väläyksiä tasaiseen tahtiin median kautta saammekin. Sen takia esim. virkavalinnat ja hankinnat tulee tehdä avoimesti ja läpinäkyvästi yhdenvertaisia perusteluja noudattaen. Lakien rinnalla eettiset arvot ja periaatteet ovat tärkeitä.

Sote- hässäkkä valinnanvapauksineen on edelleen minulle epäselvä. Jos joku siitä kaiken tietää, hän pystyy taatusti kertomaan olemassaolomme tarkoituksen. Itselläni on edelleen kaiken luetun, kuullun sekä vähäisen kokemuksen jälkeenkin hyvin rajallinen ymmärrys mitä syvemmälle asiakkaan arkeen sukellan eri näkökulmista. Se on selvä, että byrokratian virtaviivaistamista tässä maassa tarvitaan. Ja se ei koske ainoastaan sotea.

Asiat eivät kuitenkaan siirry käytännöksi laatikoita piirrellen. Syvällinen osaaminen ja muutosten vaikutusten arviointi on aina käytännön arjessa. Korjauskertoimia tarvitaan asiakkaan todellisen käytön ja rahavirran välille. Asiakkaan mukana kulkevat eurot kiinnostavat. Laskuri nakuttaa käyntejä ja euroja. Miten mitataan ja valvotaan vaikuttavuutta ja hoidon onnistumista?

Nykyisin maaseudulla mennään lääkärikäynnille johonkin peruspalveluliikelaitoskuntayhtymään. Sairastun jo pelkän nimen kirjoittamisesta. Päivystys voi olla 100 km:n päässä ja joka vaivan perässä ajetaan kymmeniä kilometrejä. Ambulansseja pyörii kylillä huomattavasti aiempaa enemmän. Jos tähän tulee parannusta, se on hyvä ja toivottava asia. Eräs kolumnisti ihmetteli taannoin sitä, että miten lääkäri voi olla päivällä julkisella puolella kiireinen ja stressaantunut, mutta illalla yksityisellä puolella tehokas ja asiantunteva. Tätä toteamusta kannattaa pohtia.

Osallistuin viime perjantaina lasten ja nuorten kokonaiskuntoutumista koskevaan fundeerauspalaveriin: Pohdittiin sitä, kun perheet tarvitsevat tukea, oppijat tarvitsevat tukea ja ammattilaiset, jotka heitä tukevat tarvitsevat tukea. Mahtaako sote muuttaa tilannetta? Byrokratia pyörii, palvelut ovat hujanhajan, tiedonsiirtoa pihdataan ja rajataan. Kokonaiskuva on jo nyt kunnissa kateissa - miten sitten maakuntien ja kuntien välillä onnistutaan, jää nähtäväksi.

Kulttuurimuutos on välillä shokeeraava: joku huolestuu, kun 3-vuotias ei tunne kelloa, joku ei ole moksiskaan, jos 13-vuotias ei osaa lukea. Välillä lapsilta vaaditaan aivan liikaa, välillä aivan liian vähän. Toivoisin, että sosiaalisiin taitoihin keskityttäisiin erityisesti tänä aikana, sillä hyvät käytöstavat kantavat pitkälle. Ennen vanhaan kaikkien ekaluokkalaisten piti osata laittaa kengännauhat kiinni.  Siitä startattiin maailman tuuliin.

Ylipäätään tänä päivänä pohditaan liikaa, että missä lasta tai nuorta hoidetaan, kun kokonaissuunnittelussa tulisi pohtia, että miten hoidetaan: mikä on tärkeää, mihin keskitytään, lapsen luonnollinen elinympäristö huomioiden (koti, koulu, vapaa-aika jne.) . Huoltajat, sekä biologiset että sosiaaliset, tulee haastaa  ”miten-yhteistyöhön”.  Liiallinen määrä aikuisia, terapiaa ja tukimuotoja ei useimmiten johda hyvään lopputulokseen, kun se vielä toteutetaan luonnollisen elinympäristön ulkopuolella.

Parhaat tulokset saadaan, kun kuntouttavat toimenpiteet aloitetaan 5-7 vuoden iässä. Kielellisiä häiriöitä löydetään edelleen liian myöhään, sillä lapset osaavat näytellä osaamista yllättävän pitkään.

Tarpeesta liikkeelle - yhdenvertaisin palveluin - kokonaissuunnittelu huomioiden – arjen kenttää kuunnellen.

Virkistävää ja toiveikasta kesänalkua

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys