Kehittämiseen tarvitaan vanhaa, uutta ja joskus lainattuakin

9.11.2015 klo 14.34 

Muistattehan ajan, jolloin kävimme fyysisesti pankissa. Otot ja panot merkittiin pieneen pankkikirjaan. Tilitiedot pysyivät tarkassa valvonnassa. Kirjauksista tuohon pieneen kirjaan ei maksettu mitään.  Jutusteltiin virkailijan kanssa muutama sananen siinä sivussa. Kohtaaminen oli samalla sielunhoitoa. Korot kannustivat säästämään. Säästöpossupäivä oli koko perheen ilopäivä.

Sitten se tapahtui: maksuautomaatit tulivat pankin eteiseen. Maksoimme ensin itse laskumme siinä. Seuraavaksi tulivat Otto- pisteet pankin ja kauppojen ulkoseinille. Hupsista, pankkisaleista siirryimme sujuvasti eteisen kautta ulos ja lopulta omaan kotiin hoitamaan kaikki pankkiasiat. Hankimme laitteet, maksamme laskumme, hoidamme tarvittavat virusohjelmat ja nostamme otto-pisteistä käteistä. Teemme työn itse, mahdolliset virheemmekin korjaillaan ja tulostamme kuittimme tarvittaessa omalla koneella omalle paperille marisematta.

Maanteiden lounasruokailussa olen jo tottunut siihen, että ensin maksan ruoan, sitten kokoan sen itse, etsin vapaan pöydän, kannan tietenkin ruoan pöytään ja lopulta kannan tarjottimen pois ja lajittelen jätteet. Hyvä etten mene jo tiskaamaan. Kiitän siitä kaikesta, että sain tämän kaiken tehdä itse - siis joskus sitä tiskin takana kädet selän takana seisovaa henkilöäkin, joka haukansilmänä valvoo, että toimin siten kuin lajittelupöydän kuvakkeet kertovat.

Kaupassa tapahtuu sama, keräämme kaiken itse, punnitsemme, kannamme, maksamme ja pakkaamme. Ja kiitämme taas kauniisti. Joissakin kaupoissa hoidamme jopa maksamisen kassalla itse. Toki vartija näyttää seisovan suht lähellä kassaa. Nyt tilaamme jo netinkin kautta tavaroita suoraan kotiin. Palautamme, jos koko ei ollut sopiva. Ajelemme itse postiin ja takaisin tarpeen mukaan.

Viikonloppuna fiilistelin vanhan hyvän ajan malliin; etsin lounaspaikan, jossa sain istua pöytään, selata rauhassa ruokalistaa, kysyä ruoan sisällöstä, tilata, syödä ja maksaa vasta sitten. Välillä tarjoilija kävi kysymässä, että maistuuko ja haluaisinko jotain lisää. Ennen maksamista tarjoilija vei lounasastiat pois ja hymyili. Lopuksi hän kiitti käynnistä ja toivotti mukavaa päivänjatkoa - hitti juttu! Maksoin saamastani palvelusta ilolla.

Mietin, että julkinen sektori voisi ottaa molemmista mallia. Emmehän juurikaan kuule marmatusta näistä pankkien ja abc -asemien formaatista, jossa asiakas saa palvelua, jonka tosiasiassa itse tekee tai koostaa ja maksaa siitä hymyillen. Kiltti kansa! Itsepalvelu lisääntyy kyllä muun muassa kirjastoissa, mutta mitä muuta se voisi julkisella puolella ollakaan.

Olemme toisaalta tottuneet helppoon elämään. Perunat ja porkkanatkin voimme ostaa valmiiksi pestyinä. Salaatit löytyvät pilkottuna sopivan kokoiseen pussiin ja ruokaa voimme ostaa lämmitysvalmiina. Kermat saamme valmiiksi maustettuina.  Mikä sitten kohottaa itsetuntoa? Ainakin se, että osaamme itse tehdä asioita. Istuttaa, harventaa, kastella, mullata, koota satoa, varastoida jne. Tuleeko sama tunne itsepalvelusta: osaan itse valita, kantaa, pakata ja maksaa, surfata pankin sivuilla, käyttää hulvatonta määrää mitä ihmeellisimpiä tunnuksia ja salasanoja erityismerkkeineen.

Aloitin aamun digitalisointipalaverilla. Oppilaitokset ja konsultit myyvät mieluusti palvelujaan ja ratkaisujaan hyvinvointimme ongelmiin. Tulevaisuudessa anturit piippailevat siellä ja täällä. Voimme seurata läheistemme liikkeitä ja jaksamista etänä. Mahdollisuuksia riittää.

Sanotaan, että hän pärjää, joka tekee toisin kuin muut. Sopisiko tämä myös kuntakenttään - se kunta pärjää, joka tekee toisin kuin muut. Tällä ”pemutuksella”  toivotan uskallusta ideointiin koko julkiselle sektorille. Massan mukana on aina helppo mennä, mutta entä jos tekisimmekin toisin kuin muut – uuden lisäksi vähän vanhaa ja ehkä hieman lainattuakin.

Laila Mäkelä

Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys