Pallot ilmassa – jalat maassa

13.2.2019 klo 8.36 

Huhtikuun vaalit lähestyvät.  Isoja sanoja kirjoitetaan lehtien otsikoissa ja niitä kuullaan puheissa. Lupauspalloja leijuu siellä täällä. Osa palloista on hyvin suuria ja ne kasvavat koko ajan, joistakin palloista suhisee ilma pois pikku hiljaa ja jotkut pallot poksahtavat rikki jo alkuhumussa.

Isossa kuvassa puhutaan ilmastomuutoksesta, talouden taantumasta, väestön ikääntymisestä, työttömyydestä, nuorten syrjäytymisestä, mielenterveysongelmista, eriarvoistumisesta, koulutuksen kohdentamisesta, digitaalisista mahdollisuuksista, hoivapalvelujen valvonnasta, sote -uudistuksesta, sanktioiden vaikuttavuudesta, yrittäjyydestä, kansainvälisyydestä jne.

Arjessa tarvitaan kuitenkin niitä pieniä kuvia eli hyvin konkreettisia tekoja: Sellaisten sääntelyjen purkamista, jotka vaikeuttavat työllistymistä ja vastaavasti lisäävät laajempia mahdollisuuksia liikkua esim. kouluasteiden välillä. Jälkikäteinen ohjaustyyli on vihonviimeisintä. Eli jos jokin laki tai ohjeistus on kirjoitettu niin epäselvästi, että jokainen tulkitsee sitä omalla tavallaan, niin uusi ohjeistus tulee saattaa vasta siitä päivästä voimaan, kun se annetaan kaikille selkokielellä. Esimerkkejä löytyy runsaasti.

Tarvitsemme myös ns. kirkastettuja palvelulupauksia. Tämä maa on täynnä mitä erilaisimpia lyhennyksiä ja hankkeita, jotka kulkevat omia polkujaan: OPS, SOTE, VIP, LAPE, VARDA, KOSKI, MOVE. Ne hieman hipaisevat toisiaan, mutta kelkka ei kulje riittävästi eteenpäin.  Moni asia töksähtää tietosuojaan, sanahelinään tai muuten vaan niistä ei saa irti paikallista hyötyä. Asioista ja ongelmista pitää puhua niiden oikeilla nimillä. Jo perustarpeiden tyydyttämisellä korjataan todella monia asioita edullisesti: nuku riittävästi, syö monipuolisesti, liiku, harrasta ja osallistu. Perustarpeiden aktivointimalli toimii varmasti.

Välillä minusta tuntuu, että siiloutuminen vain jatkuu ja jatkuu – piiloudumme liian helposti em. tietosuojan ja itse säätämiemme lakien sekä erilaisten ohjeiden taakse. Tarvitsemme valtakunnallista asennemuutosta - ylhäältä alas – kohti ihmisenkokoisia tekoja. Ei hössötetä edestakaisin ja hypätä uutuudesta toiseen, vaan uskalletaan pysähtyä hetkeksi. Joskus vanhassa on vara parempi. Ilmastomuutoksenkin osalta voidaan palauttaa keskustelu isosta kuvasta pienempään kuvaan: mitä syön, miten asun ja miten liikun – ja pelastetaan ensin tällä tavalla maailmaa – ehkä pienin, mutta ymmärrettävin ja vaikuttavin askelin.

Puhkaistaan turhia sääntely- ja byrokratiapalloja reippaasti rikki. Soveltuvuuskoepallo jo poksahtikin  - onneksi. Soveltuvuuskokeiden poistaminen oli virhe ja nyt se korjataan eli soveltuvuuskokeet palautetaan takaisin. Kunpa saisimme opetussuunnitelman, vaativan erityisen tuen ja lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman kulkemaan vielä rinta rinnan, hymyilisin leveästi.

Sanat rakentavat siltoja tai muureja. Koetetaan rakentaa yhdessä siltoja, jotka vievät isojen kuvien yli, ihmismielen ymmärtämällä tavalla – jalat maassa – selkokielellä ja turvallisesti.

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Kommentit Kommentteja 1
th
13.2.2019
klo 13.11
👍
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys