Sanomalehtiviikolla 2/2016 luettua – toivottomuutta ja toivoa

4.2.2016 klo 15.53 

Avasin digilehden ja ryhmittelin otsikoista vapaasti lyhyen katsauksen.

Perhe ja ihmiset: Otsikot kertovat nalkuttavasta vaimosta, lasten ja naisten lääppijöistä, asunnonomistajan säästöpakosta, katoavista naisten työpaikoista, isästä, joka kuoli putkaan ja siitä miten itse kukin selätämme salasanakaaoksen. Lisäksi pitää tietää 11 asiaa laihduttamisesta ja miten pusuhuulet meikataan nopeasti. Ihmisiäkin katoaa mystisesti ja luemme toistuvasti, kuinka tuomioita alennetaan hovioikeudessa.

Luonto: Kuinka kissaa pahoinpideltiin julmasti, sudenmetsästys kuumensi tunteita ja UPM:n kiistellyt hakkuut alkoivat Oulujärvellä.

Maailmalta: Rasisimin ääripäistä, zikaviruksen leviämisestä, henkilöistä Tsirpas ja Donald Trump sekä Pohjois-Korean ohjuskokeesta.

Talousotsikoista poimittua: Ruoan hintakisa syö päivittäiskaupan kannattavuutta, Tulosmanipulaatio rikoslakiin (jalkapallo tällä kertaa), EU-erolla uhkailu, Yahoo irtisanoo 1700 henkilöä, Nato-raportin paljastuksia ja Suomen isot investoinnit valuvat muualle. Caruna karuna.

Kehittäminen ja valvonta: Lehdissä kerrotaan, että huipputuote ei ole minkään arvoinen, jos se on väärään aikaan väärässä paikassa, Helsingin kalasatamassa asutaan älykodeissa, hyvä johtaja romuttaa vallan symbolit, medialukutaitoa ei vaadita vain nuorilta, tietosuojasopimuksia pitää uusia (Facebook) ja lopuksi pohditaan muun muassa sitä, että tuntevatko kansalaiset Suomen paremmin kuin ministerit.

Iso osa mediauutisista otsikoidaan raflaavasti, koska lukijoista kilpaillaan. Siksi kannattaa lukea myös se, mitä otsikon alle on kirjoitettu ja suhteuttaa sitten otsikkoa ja asiasisältöä. Kun iltapäivälehdissä luvataan huomiota herättävästi ”paljastaa” jotakin, se tarkoittaa useimmiten olematonta tapahtumaa, mikä tapahtui vuosikymmeniä sitten ja ”ennen julkaisematon video” tarkoittaa, että video on ollut Youtubessa jo ainakin viikon.

Vaikka hyväksymmekin negatiivisuuden ja epämiellyttävät tunteet osana ihmisenä olemista, meidän ei tule jäädä negatiivisuuskierteeseen. Pelkät raflaavat otsikot tartuttavat meihin epävarmuutta ja toivottomuutta. Negatiiviset tunteet supistavat ajatteluamme ja sysäävät meidät riutuvaan ja nuutuvaan toimintaan. Toivottomuudesta lukeminen iskostaa meihin helposti lisää toivottomuutta.

Olemme kuitenkin jotain paljon enemmän kuin työmme ja tunteemme. Jotain paljon hienompaa ja monisyisempää kuin mielemme antaa ymmärtää. Siksi olemme vahvempia kuin uskommekaan. Me osaamme, me voimme, me pärjäämme – annetaan positiivisen voiman viedä!

Elämä on matka ja nimenomaan matka on aina tärkeämpi kuin perille pääsy. Itse asiassa olemme jo perillä. Nautitaan tästä perillä olemisesta ja pyritään omalla toiminnalla aina lisäämään toivoa ja iloa. Unelmoidaan ja toteutetaan unelmia rohkeasti. Pienistä ihanista asioista kasvaa yllättäen suuria tekoja.

Laila Mäkelä

Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys