Yhdessä päämäärään

29.10.2015 klo 10.11 

Yhdessä päämäärään….

Tänä itsekkyyden ja minäkeskeisen ajan tiimellyksessä on hyvä muistaa olevamme vain pieni osa maailmankaikkeutta - hetken vaikuttava. Mitä lähemmäksi tullaan omaa yhteiskuntaamme, asuinympäristöämme ja lähipiiriämme, sitä vaikuttavampi on roolimme. Käyttäytymisemme, toimintamme, puheemme ja eleemme tuovat kanssakäymisiimme oman persoonamme ja kuuntelemalla opimme ottamaan huomioon lähimmäisemme ja läheisemme sekä työelämässä että vapaa-ajalla.

Keskinäisen kanssakäymisen sujuvuus helpottaa arjen toimintoja ja auttaa tavoittamaan asettamiamme päämääriä. Saamme olla terveesti itsekkäitä, kunhan oman arjen joustavuuteen sisältyy toisten huomioonottaminen osana perhekuntaa, naapurustoa, työyhteisöä jne. Asiaan liittyen liitän Tom Lundbergin kolumnin aiheesta tähän kirjoitukseen:

”Istut konserttisalissa kuuntelemassa Paganinin upeaa viulukonserttoa. Elämystä varten tarvitaan viulu, sillä ilman instrumenttia et voisi kuulla kappaletta. Lisäksi tarvitaan viulisti, sillä soitin ei soi itsestään. Ilman nuotteja muusikko tuskin olisi oppinut konserttoa. Joku on hänet myös opettanut soittamaan. Kaiken pohjalla on mestarin hengentuote: sävellys.

Yhteisyys! Tarvitsemme toinen toisiamme olipa paikkamme luudan varressa, konserttisalissa, tehtaalla, sairaalassa, kaupassa tai konttorissa. Fyysisen yhteyden lisäksi olemme sidoksissa toisiimme emotionaalisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja henkisesti.

Tiimin voi nähdä heimona, joukkueena, ketjuna, verkostona tai vaikkapa sukuna. Pienyrityksetkin verkottuvat ja ostavat toisiltaan palveluksia. Samanmieliset ponnistelevat kaikkien hyvinvoinnin eteen. Yhden naisen ”Luuttu ja ämpäri” -yritys voi olla ulkoistuksen seuraus, mutta se tuottaa arvoa asiakkailleen, omistajalleen ja yhteiskunnalle. Keikkalaulajakin tarvitsee managerinsa, asunnon myyjät välittäjän, hampurilaisyrittäjä isännän.

Yhdessä tekemisen idea on ymmärtää ja hyväksyä keskinäiset riippuvuussuhteet. Sen jälkeen niitä voi hyödyntää yksityisen ja yleisen tavoitteen eteen. Useimmilla ihmisillä on jokin unelma tai päämäärä, jonka toteutumiseen tarvitaan muita – organisaatiossa tai yrittäjäverkostossa.

Negatiivisuus pienentää tonttia, jota pessimistit asustavat. He narisevat ahtautta, vaikka ratkaisu olisi avata silmät ja muuttaa asennettaan. Optimisti voi kokea tarkoituksellisuutta ja täyttymystä riippumatta yhteisön muodosta – ja menestyä muiden kanssa myös taloudellisesti.

Albert Einstein sanoi, että ”mitään arvokasta ei synny pelkästä velvollisuudesta, vaan rakkaudesta ja omistautumisesta ihmisille ja objektiivisille asioille”. Voit lukea tämän jutun, sillä kolumnistin lisäksi mukana projektissa ovat olleet tietokonenerot, operaattori, metsätyömiehet, paperityöläiset, taiteilija, lehden kustantaja, ilmoittajat ja jakelijat.

Ihmiset viulun ja ämpärin välissä tarvitsevat toisiaan. Aina.”

Virkeää syysmieltä meille kaikille

Oili Paavola
toimialajohtaja, työllisyys ja yhteispalvelu

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys