Henkilökuvassa Veli-Matti Leinonen, Liedon kunnan vt. terveyspalvelujohtaja

Julkaistu 16.4.2020 klo 10.57

Liedon kunnan terveydenhuollon palveluista vastaavalla lääkäri Veli-Matti Leinosella on harteillaan suuri vastuu koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana.

Veli-Matti Leinonen aloitti ensimmäisen kerran työskentelyn lääketieteen lisensiaattina Liedon kunnassa jo 90-luvun puolivälissä, aluksi sijaisena kaikissa silloisissa toimipisteissä. ”Paikkakunta ja sen terveyspalvelut tulivat tutuksi. Tykästyin jo tuolloin Lietoon ja Härkätien terveyspalveluissa työskentelyyn”

”Asun Paimiossa perheeni kanssa ja viihdymme hyvin maaseutumaisissa maisemissa. Viisi henkiseen perheeseemme kuuluu kolme kouluikäistä lasta, joten lasten harrastukset ovat iso osa arkeamme. Vapaa-aikanani hoidan kotipihan puutarhaa, liikun monin tavoin ja luen kirjoja. Muita harrastuksiani ovat aiemmin olleet kuorolaulu ja huilunsoitto. Olen mukana myös Lions Club –toiminnassa.” kertoo Veli-Matti Leinonen

Lääkäri ammatinvalintana vahvistui oman isän vakavaa sairautta sivusta seuratessa. ”Isä oli vaikeasti sydänsairas ja menehtyi jo 60-vuotiaana.  Raskaasta menetyksestä syntyi omalta osaltaan auttamisen halu ja sitä myötä kiinnostus sisätauteihin.” kertoo Veli-Matti Leinonen. Hän valmistui sisätautien erikoislääkäriksi vuonna 2004.

Varsinaisen lääkärin työn lisäksi Leinonen on kiinnostunut lääkärien kouluttamisesta ja tiedon siirtämisestä tuleville lääkäreille. Hän on ohjannut erikoistuvia lääkäreitä myös Härkätien terveyspalveluissa. Leinonen on ollut mukana kehittämässä lääkärien uutta opetussuunnitelmaa Turun yliopistossa sekä mukana opetus- ja kulttuuriministeriön projektissa, jossa uudistettiin lääkärikoulutuksen pääsykoe. Hänelle myönnettiin lääkärikouluttajan erityispätevyys ensimmäisenä Suomessa.

Veli-Matti Leinonen, vt. terveyspalvelujohtaja

Veli-Matti Leinonen, vt. terveyspalvelujohtaja,tartuntatautien vastaava lääkäri, sisätautien erikoislääkäri, lääkärikouluttajan ja kuntoutuksen erityispätevyys

Vuonna 2018 Veli-Matti Leinonen palasi takaisin Lietoon, tällä kertaa vastaanottopalveluiden ylilääkärin virkaan. Kuluvan vuoden tammikuussa Leinonen aloitti vt. terveyspalvelujohtajana Härkätien terveyspalveluissa. Tavoitteenaan hän näkee terveyskeskuksen toiminnan kehittämisen, asioiden ja toimintatapojen parantamisen.  Hän on kehittäjä, uudistaja ja muutosjohtaja. Uuteen tehtävään ja vastuuseen hän suhtautuu tyyneydellä. ”Yhdessä tekeminen, innostus ja hyvä työilmapiiri antavat parhaan mahdollisen toimintaympäristön työnteolle” kertoo Leinonen.

”Henkilökuntamme on motivoitunutta ja joustavaa. Härkätien henkilökunnasta olen ylpeä!”

Haastavimpia asioita työssä kysyttäessä Leinonen mainitsee ajan hallinnan. Hän ratkaisee asian työtehtävien priorisoinnilla ja suunnittelemalla kalenteriinsa erityisiä teemaviikkoja, jolloin hän keskittyy viikon asiakokonaisuuden hoitamiseen.

Työn parhaita puolia Veli-Matti Leinonen kertoo olevan mahdollisuus vaikuttaa. Erityisen lähellä sydäntä on vaikuttamismahdollisuus kuntalaisten aiempaa parempaan terveydentilaan.

”Sairauksien ennaltaehkäisyn kehittäminen elintapoja parantamalla on tärkeää kansanterveydelliseltä kannaltakin. Tulossa on esim. kampanja diabeteksen toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan ehkä ennaltaehkäistä kakkostyypin diabeteksin puhkeaminen kokonaan”