Littoistenjärven sinilevätilannetta seurataan

Julkaistu 1.7.2019 klo 12.38

Rannoilla on nähtävänä laboratorion tulokset ja ohjeistus uimareille. Arvioi silmämääräisesti uimaveden tila ennen uimista ja vältä uimista runsaiden esiintymien aikana.

Varotoimenpiteet

  1. Seuraa uimarannoilla olevaa ohjeistusta
  2. Vältä uimista runsaiden sinilevä-esiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.
  3. Jos uit, käy ainakin suihkussa uimisen jälkeen.
  4. Pidä lapset pois rannalta runsaiden sinileväesiintymien aikana, sillä veden joutuminen suuhun on haitallista. Sama koskee myös kotieläimiä.

Sinilevät

Lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja jopa muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia. Leväkasaumien eli kukinnan esiintymistä on vaikea ennustaa ja hallita.

Sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti. Siksi uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimista.

Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä.

Oireet

Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.